Home
Nieuws
Agenda
Informatie
Organisaties
V-ID Terminal
Personen
Vacatures
Inspiratiedag
WDeals
Mijn WD
Contact

Poll

Heeft u belangstelling voor een WD café?


Ja
Nee
Twijfel
 
 
 

HBO Drechtsteden legt diploma's vast in de blockchain

 
27 juni 2018
Documentfraude wordt onmogelijk gemaakt met behulp van blockchain techniek door het Nederlandse bedrijf V-ID
De toenemende digitalisering brengt, naast een hoop voordelen, ook gevaren met zich mee, waaronder document vervalsing en identiteitsfraude. Het Nederlandse bedrijf V-ID biedt een baanbrekende oplossing waarmee de authenticiteit van documenten altijd kan worden vastgesteld. HBO Drechtsteden is een van de eerste organisaties die van V-ID gebruik maakt.

Student topsportmanagement en Ondernemerschap, en tevens profvoetballer bij Sparta, Sander Fischer is de eerste gediplomeerde waarvan het diploma wordt vastgelegd in de blockchain. Sander heeft bij HBO Drechtsteden de opleiding Topsportmanagement en Ondernemerschap gevolgd, een bacheloropleiding speciaal voor topsporters dat in samenwerking met de VVCS-Academy wordt aangeboden.
"Superleuk! Blockchain heeft de toekomst en zo maak ik zelf kennis met een mooie toepassing ervan. En ik ben de eerste afgestudeerde hbo-bachelor student in Nederland wiens diploma is vastgelegd in de blockchain.'' aldus Sander Fischer.

HBO Drechtsteden geeft certificaten en diploma’s af voor geslaagde studenten en cursisten. Door de digitale vingerafdruk van deze documenten op te slaan in de blockchain, wordt diplomafraude tegengegaan en kunnen ze altijd op echtheid worden gecontroleerd. “Als HBO Drechtsteden vinden we het belangrijk dat we de echtheid van onze diploma’s en certificaten te alle tijde kunnen garanderen. V-ID biedt ons een goede oplossing hiervoor.” aldus directeur HBO Drechtsteden Han van Gorkom.

Het hele proces vond plaats onder het toeziend oog van Christian de Kok. Een notaris uit de Drechtsteden die grote affiniteit heeft met vooruitstrevende technieken zoals Blockchain.
 
Met V-ID kunnen organisaties documenten, zoals bijvoorbeeld diploma's, vastleggen in de blockchain. Deze documenten kunnen vervolgens 24/7 gecontroleerd worden op V-ID.org , zodat de ontvanger weet dat de inhoud van het document onveranderd is en exact hetzelfde als het origineel gepubliceerde document.
Wat is de blockchain?

De blockchain is een open grootboek dat transacties registreert in een gedistribueerde database. Elke transactie is gecodeerd, van tijdstempels voorzien en vervolgens toegevoegd aan het vorige blok in de keten, waardoor een tijdlijn ontstaat. Een transactie kan niet worden gewijzigd nadat deze is geregistreerd, omdat voor elke wijziging in één blok alle volgende blokken moeten worden gewijzigd en omdat de informatie wordt gedistribueerd via een gedecentraliseerd, wereldwijd netwerk van duizenden computers.

Relevante links

HBO Drechtsteden
https://www.hbodrechtsteden.nl

V-ID, Blockchain Powered Validation
https://www.v-id.org  

eKo notaris
http://www.ekonotaris.nl 

VVCS
https://www.vvcs.nl
Arjan Ebbinge (VVCS), Han van Gorkom (HBO Drechtsteden), Sander Fischer (SPARTA), Pim Voets (V-ID)