Home
Nieuws
Agenda
Informatie
Organisaties
V-ID Terminal
Personen
Vacatures
Inspiratiedag
WDeals
Mijn WD
Contact

Poll

Heeft u belangstelling voor een WD café?


Ja
Nee
Twijfel
 
 
 

Congres Energietransitie & Circulaire Economie

 
4 april 2018
17 april 2018 | 16:30 uur
Theater het Plein, Koningsplein 2 Ridderkerk

Samen op weg naar een toekomstbestendig Nederland

Energietransitie – het veranderen van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen – is één van de grote, strategische opgaven voor een toekomstbestendig Nederland. Energietransitie is daarom ook een onderwerp dat veel bestuurders en ondernemers deze tijd bezighoudt. De hernieuwbare energieopwekking in Nederland groeit sneller, de energiebesparing neemt toe en het energieverbruik neemt af. De werkgelegenheid in duurzame energieactiviteiten neemt toe. De energietransitie is niet alleen een opgave voor de overheid, of alleen voor bedrijven, maar juist een opgave voor iedereen. Feitelijk hebben we met z’n allen een opgave om te verduurzamen. Vraag is hoe pak je het aan en waar begin je? Hoe en met wie werk je samen? Maar ook hoe is een en ander te financieren? Op decentraal niveau werken gemeenten en provincies al steeds meer samen aan plannen voor de energietransitie. Ook ondernemers willen aan de slag, maar het is voor nog lang niet iedereen duidelijk wat de richting is. Voor Port of BUSINESS reden genoeg om op dinsdag 17 april een congres te organiseren met als thema ‘Energietransitie’. Het doel van het congres is om middels verschillende vooraanstaande sprekers, de bezoekers en leden van Port of BUSINESS bij te praten over de ontwikkelingen.

Wat is circulaire economie?
De term circulaire economie is enorm populair geworden met het uitkomen van het eerste Ellen MacArthur Foundation / McKinsey-rapport, eind 2011. Hierin wordt uitgebreid voorgerekend dat een verstandiger/efficiënter gebruik van grondstoffen, de Europese Unie een kostenbesparing tot 500 miljard euro per jaar kan opleveren in 2025. De vervolgrapporten hebben dit o.a. vertaald naar de wereldeconomie en specifieke sectoren.

‘Duurzaam = duur’ is hiermee voorgoed achterhaald. De aandacht richt zich niet langer op het herstellen, voorkomen of afvangen van schadelijke neveneffecten van de economie. De circulaire bril richt zich daarentegen op het behouden en/of terughalen van waarde – in grondstoffen, producten, componenten, reststromen en afval. Het inrichten van een duurzame maatschappij volgens circulaire principes biedt een volhoudbaar perspectief met een directe economische onderbouwing voor hergebruik en recycling. De langere termijnblik op de beschikbaarheid van grondstoffen, kosten van winning en opbrengsten van hergebruik, wordt grondig doorgerekend tot een zeer positieve ‘business-case’, zowel in economische, ecologische als sociale termen.

Naast de keynote sprekers is er een interactief panel die het thema verder uitdiept vanuit de visie van regionale ondernemers. Middels stellingen wordt er ook interactie met de zaal/publiek gezocht. Het congres is gericht op sterk inhoudelijke thema’s, kennisdeling en netwerken. Aan het eind van het congres moet het voor alle bezoekers helder zijn: ‘Wat kunt u vanaf nu zelf doen om bij te dragen aan de verduurzaming van de energievoorziening?’

Voorafgaand en na afloop van het congres kunnen partners hun diensten of producten op het netwerkplein presenteren. Tijdens het congres worden de partners (sprekers en panelleden) door de moderator aan de bezoekers voorgesteld.

Programma
16.30 uur Inloop kennisplein
Op het kennisplein tonen de partners van de bijeenkomst hun diensten of producten
17.00 uur Welkomstwoord en opening kennisplein door Cees Vingerling
17.15 uur Bijeenkomstzaal open
17.30 uur Aanvang plenaire sessie
19.00 uur Einde sessie
ca. 19.00 uur Netwerken op het kennisplein onder het genot van een hapje (fingerfood) en een drankje
20.30 uur Einde bijeenkomst en kennisplein

Cirkellab
Dikwijls denken we bij duurzaamheid als eerste aan energie, maar hoe zit het met de grondstoffen? Thirza Monster van Cirkellab neemt u als ondernemer mee in de kansen van een circulaire economie, niets anders dan economie. Aan de hand van een aantal concrete, regionale cases leer je net met een andere blik te kijken naar je bedrijf én ontdek je nieuwe mogelijkheden voor business!