Home
Nieuws
Agenda
Informatie
Organisaties
V-ID Terminal
Personen
Vacatures
Inspiratiedag
WDeals
Mijn WD
Contact

Poll

Heeft u belangstelling voor een WD café?


Ja
Nee
Twijfel
 
 
 

DORDRECHT EN HVC STARTEN DUURZAME ENERGIECOÖPERATIE

 
6 juli 2012
Inwoners van Dordrecht krijgen voor slechts 25 euro een energiescan voor hun woning
De gemeente Dordrecht en het energie- en grondstoffennutsbedrijf HVC hebben vandaag samen de Energie Coöperatie Dordrecht (ECD) opgericht. Deze Dordtse energiecoöperatie voor Dordtenaren, heeft als doel de klimaatambities van de Zuid-Hollandse gemeente sneller te realiseren. Als eerste actie biedt de coöperatie alle inwoners van Dordrecht een energiescan van hun woning aan tegen het lage tarief van 25 euro (in plaats van 95 euro).

Energie Coöperatie Dordrecht gaat zich richten op energiebesparing, energieproductie en energielevering. Onder het motto ?schone energie uit Dordrecht? wil de coöperatie de lokale mogelijkheden voor energiebesparing en energieproductie benutten en deze lokaal opgewekte groene energie aan de inwoners en bedrijven aanbieden. De coöperatie zal tevens de Dordtse inwoners en bedrijven de mogelijkheid bieden om te participeren in de duurzame energieproductiemiddelen van ECD ? zoals zonne-energiecentrales en windmolens - en derde partijen helpen om schone energieprojecten te ontwikkelen en uit te voeren.

Wethouder Harry Wagemakers (Duurzaamheid): ?Ik ben er bijzonder trots op dat de Energie Coöperatie Dordrecht vandaag echt van start is gegaan. De energiescan is een mooi gebaar naar onze inwoners en een mooi begin om bewoners nog meer bij onze energiebesparingsdoelstellingen te betrekken. We redden dat niet alleen als gemeente of HVC, maar moeten het juist met bewoners, ondernemers en andere partners in de stad voor elkaar gaan krijgen. Ik ben er van overtuigd dat de ECD ons hierbij enorm gaat helpen.'

Energiebesparing speerpunt
Duurzaamheid, waaronder energiebesparing is een van de speerpunten voor de gemeente Dordrecht. Om woningeigenaren te stimuleren tot het nemen van energiebesparende maatregelen, biedt de ECD de energiescan vanaf vandaag aan alle Dordtse huiseigenaren aan tegen een gereduceerd tarief. De ECD kan dit tarief bieden doordat zij gebruik maakt van vraagbundeling.
Een gecertificeerde adviseur komt langs en zal de woning op energieverbruik doorlichten. De adviseur kijkt onder andere naar isolatie, ventilatie en verwarmingstechnieken in de woning. Vervolgens krijgt de bewoner een adviesrapport waarin concreet energiebesparingsmaatregelen staan en wat dat oplevert aan vermindering op de energierekening. Deze besparing kan oplopen tot enkele honderden euro?s per jaar per huishouden.
De ECD zal de actie het komend jaar wijkgericht uitvoeren. Na de zomer start de actie in de wijk Sterrenburg, waar woningeigenaren een brief krijgen om mee te doen. Nu al kunnen zij ? en alle Dordtse woningeigenaren die geïnteresseerd zijn -  zich aanmelden voor de energiescan door deze via www.energiedordrecht.nl te bestellen.

Dordrecht klimaatneutraal
De oprichting van de coöperatie sluit aan op de wens van de gemeente om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om deze ambitie waar te maken, heeft de gemeente een Energiebeleidsplan opgesteld. Daarin is bepaald dat de gemeente in 2015 elf procent wil besparen op energie en dat drie procent van de energie in Dordrecht duurzaam wordt geproduceerd.

Over Energie Coöperatie Dordrecht
Energie Coöperatie Dordrecht is een lokaal duurzaam energie bedrijf. De coöperatie is opgericht door gemeente Dordrecht en energie- en grondstoffennutsbedrijf HVC. De coöperatie heeft als doel de klimaatambities van de gemeente Dordrecht te versnellen. Dit doet zij door het ontplooien van activiteiten op het gebied van energielevering, energieproductie en energiebesparing.