Home
Nieuws
Agenda
Informatie
Organisaties
V-ID Terminal
Personen
Vacatures
Inspiratiedag
WDeals
Mijn WD
Contact

Poll

Heeft u belangstelling voor een WD café?


Ja
Nee
Twijfel
 
 
 

Dordrecht zwaait schroevendok uit

 
19 april 2019
De Straatman scheepslift, ofwel het 'schroevendok', is een opvallend en fotogeniek bouwwerk in de Wolwevershaven. Maar in de zomermaanden zal Dordrecht het moeten stellen zonder dit iconische en vertrouwde beeld. Want de gemeente laat de scheepslift restaureren. Op vrijdag 26 maart rond 10.00 uur zwaaien we de scheepslift uit. Die wordt op een ponton over het water naar de Westergoot gesleept, waar de restauratie plaatsvindt. Een spectaculair gezicht, waarbij iedereen van harte welkom is.

De firma Straatman heeft het schroevendok in 1928 gebouwd. Het is een soort lift waarmee men schepen uit het water tilde. Zo kon men bij de scheepsschroef voor reparaties. In 2002 kreeg de scheepslift de status van rijksmonument. 1928 is als bouwjaar voor een monument niet eens zo heel erg lang geleden. Maar het is een bijzonder object. Deze scheepslift is uniek in Nederland. Om die reden heeft het Rijk het schroevendok aangewezen als industrieel archeologisch monument.

Restauratie
In 2000 is het schroevendok ingestort. Het is toen opgeknapt, maar zoveel jaar later heeft roest het ijzer ernstig aangetast. Het is nu tijd voor een grootscheepse restauratie. De scheepslift wordt helemaal schoongestraald. Dan wordt het herspoten. De letters worden hersteld. Het houten bedieningshuisje wordt gerestaureerd. De restauratie zal tot het einde van de zomer duren. In september hopen we een blinkend gerestaureerd schroevendok in de Wolwevershaven te mogen verwelkomen.

Kosten
De restauratie zal 170.000 euro kosten. Daar komen in ieder geval nog kosten bij voor een te maken steiger en een film over de geschiedenis van het schroevendok. De Provincie Zuid-Holland betaalt de helft van de restauratiekosen. De provincie helpt ons erfgoed te beschermen, beleefbaar te maken en te benutten. Dat doen ze in het kader van de erfgoedlijn Waterdriehoek. Hiertoe behoren de iconen Kinderdijk, de binnenstad van Dordrecht en de Biesbosch. Samen vertellen deze iconen het verhaal van het water, met daarin een centrale rol voor ons maritiem-industriële erfgoed. De rest van het geld komt uit wat er nog rest in de kas van de Stichting Schroevendok Straatman, de vorige eigenaar. De Gemeente Dordrecht, sinds 2018 eigenaar van de scheepslift, past de rest bij.

Dordts bedrijfsleven
Bij de restauratie levert een keur aan ondernemingen uit het Dordtse bedrijfsleven een flinke bijdrage. Iv-infra b.v. is de projectleider. De Jong constructiewerkplaats verzorgt de restauratie. Rederij T. Muller zorgt voor het vervoer per ponton naar de Westergoot, de werf van Ribowa. Merwe Straal- en Spuitbedrijf b.v. zal de scheepslift schoonstralen en herspuiten. Aannemersbedrijf Pullen b.v. herstelt en vervangt de houten onderdelen. Riwal levert de hoogwerker.

23 april beginnen de voorbereidende werkzaamheden. Op 26 april zwaaien we vanaf de kade van de Kuipershaven het schroevendok uit. Iedereen is welkom om bij dit moment aanwezig te zijn.