Home
Nieuws
Agenda
Informatie
Organisaties
V-ID Terminal
Personen
Vacatures
Inspiratiedag
WDeals
Mijn WD
Contact

Poll

Heeft u belangstelling voor een WD café?


Ja
Nee
Twijfel
 
 
 

Experience & Innovation Center Bolidt bereikt hoogste punt

 
7 mei 2018
Hendrik-Ido-Ambacht, 2 mei 2018 – Het Experience & Innovation Center van Bolidt, specialist in kunststoftoepassingen, heeft precies volgens planning zijn hoogste punt bereikt. Aannemer De Vries en Verburg Bouw B.V. uit Stolwijk plaatste op een hoogte van exact 15 meter een ruimte voor technische installaties. De volgende fase van de bouw is het bekleden van de gevel.

Zelfs voor de ervaren aannemer De Vries en Verburg Bouw B.V., een partner van Bolidt, is de bouw van het Experience & Innovation Center een uitdagende klus. “De voornaamste constructieve uitdaging voor de betrokken bouwpartijen is het stabiel houden van alle constructiedelen tijdens de bouwfase,” vertelt Bernhard van Houwelingen, projectleider bij De Vries en Verburg Bouw. “Daar waar alle delen in de eindsituatie aan elkaar verbonden zijn, hebben we nu nog tijdelijke hulp en ondersteuningsconstructies nodig om het gebouw overeind te houden.”

In totaal vergt het project maar liefst 11.000 eigen manuren, 7 kilometer aan heipalen, 1.400 m3 aan betonmortel en 525.000 kilogram staal.

“Maximaal doorzicht is een belangrijk uitgangspunt in het Experience & Innovation Center van Bolidt,” aldus Mischa Andjelic, projectleider bij IMd Raadgevende Ingenieurs. “Daarom gebruiken we zo weinig mogelijk kolommen en creëren we doorzichten met veel glas. Tegelijkertijd krijgt het gebouw veel uitkragende luifels. Het kost dus nogal wat rekenwerk om alle constructies voldoende draagkracht mee te geven.”

Drie functies in één gebouw

Het gebouw barst van de momenten en plekken waar de bezoeker onderdeel wordt van de chemistry van Bolidt. Het ademt de continue drang naar vernieuwing en beleving. Wat het zo uitdagend maakt, is dat het gebouw drie functies heeft: een modern warehouse, een productielocatie van prefab materialen en een innovatiecentrum. En al deze functies hebben hetzelfde doel, namelijk de bezoekers onderdompelen in kunststof en het karakter van Bolidt laten zien. Veiligheid, techniek, praktisch gebruik en esthetiek: het komt daardoor allemaal samen in dit gebouw.

Nieuwe inzichten en ervaringen stromen campus binnen

De kunststoftoepassingen van Bolidt worden over de hele wereld toegepast. Met het Experience & Innovation Center haalt Bolidt de wereld naar binnen. Bezoekers van over de hele wereld varen van de Erasmusbrug – voorzien van een Bolidt slijtlaag – via Werelderfgoed Kinderdijk naar Hendrik-Ido-Ambacht. In het center worden zij ondergedompeld in de wereld van kunststoftoepassingen en kunnen zij zelf de oneindige mogelijkheden van kunststof zien, voelen en ervaren.

Vanuit het Experience & Innovation Center kijken bezoekers mee over de schouders van Bolidt-medewerkers die over de hele wereld de meest waanzinnige projecten realiseren – van vloeren van vermaarde musea tot deklagen voor cruiseschepen of slijtlagen op bruggen. Tot op moleculair niveau ervaart de bezoeker waar Bolidt voor staat en ziet hij bijvoorbeeld hoe de antimicrobiële vloeren van Bolidt bacteriën in ziekenhuizen kunnen doden. In een open laboratorium zien bezoekers de oneindige mogelijkheden die zij vervolgens zelf kunnen testen en ervaren.

Overheid, onderwijs en ondernemers vinden in het Experience & Innovation Center een plek voor kennisdeling. Bolidt zoekt er nadrukkelijk de samenwerking om innovaties voort te brengen of om commerciële activiteiten internationaal uit te rollen. De nieuwbouwontwikkelingen van Bolidt gaan gelijk op met de ontwikkelingen van de directe omgeving. Deze ontwikkelingen tezamen vallen onder de naam AREA78, naar analogie van het in de Nevada desert gelegen AREA51, waar spraakmakende projecten zijn voortgebracht die in beginsel geheim waren. In AREA78 stroomt niet alleen de wereld binnen, nieuwe toepassingen en ideeën stromen van daaruit ook de wereld over.

Het Experience & Innovation Center van Bolidt is ontworpen door het architectenconsortium Lüchinger Architects, RoosRos Architecten en Kossmann.dejong. Het center opent naar verwachting begin 2019.