Home
Nieuws
Agenda
Informatie
Organisaties
V-ID Terminal
Personen
Vacatures
Inspiratiedag
WDeals
Mijn WD
Contact

Poll

Heeft u belangstelling voor een WD café?


Ja
Nee
Twijfel
 
 
 

Ondernemers investeren in bedrijventerrein

 
7 mei 2012
Ondernemers op bedrijventerrein Louter Bloemen krijgen een Bedrijven Investeringszone (BIZ). De gemeente Dordrecht heeft in april een draagvlakmeting voor de bedrijventerreinen Louter Bloemen en Krabbepolder/Zeehaven uitgevoerd. Een meerderheid van de ondernemers op Krabbepolder/Zeehaven ondersteunt de BIZ niet.

De gemeente en vertegenwoordigers van ondernemers op de bedrijventerreinen hebben eind november 2011 aangegeven te willen investeren in de openbare ruimte. Wethouder J. Mos (Economische Zaken) ondertekende toen met de vertegenwoordigers een uitvoeringsovereenkomst om de samenwerking kracht bij te zetten. Nu er voldoende draagvlak is bij ondernemers in Louter Bloemen, wordt de BIZ met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 ingevoerd. Op bedrijventerreinen Krabbepolder/Zeehaven wordt de BIZ niet ingevoerd.
 
Investeren in kwaliteit en aantrekkelijkheid
In een BIZ investeren ondernemers in de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de openbare ruimte. Ze bepalen zelf de activiteiten voor hun bedrijfsomgeving en maken daarvoor een plan van aanpak, inclusief begroting. De activiteiten van de BIZ zijn aanvullend op die van de gemeente die een faciliterende rol heeft. Alle ondernemers leveren een bijdrage. De gemeente stelt hiervoor een heffing in op basis van de belastingverordening, de BIZ-bijdrage, en keert de opbrengst in de vorm van subsidie uit aan de stichting die de activiteiten uitvoert.

Voor en door ondernemers

Ondernemers op bedrijventerrein Louter Bloemen ontvangen een aanslag BIZ-bijdrage van Gemeentebelastingen Drechtsteden en betalen mee aan de uitvoering van het BIZ-plan. Wethouder J. Mos: ?Wat belangrijk is, is dat het een instrument voor en door ondernemers is, waarvan de ondernemers zelf de kosten dragen.' Doordat alle ondernemers bijdragen, zijn er geen zogenaamde ?free riders? (ondernemers die wel profiteren maar niet meebetalen). De samenwerking wordt ondersteund door zowel Kamer van Koophandel als de Dordrechtse Ondernemers Vereniging en Werkgevers Drechtsteden.
 
Wethouder J. Mos ondersteunt de samenwerking en is tevreden met het draagvlak voor Louter Bloemen: ?Het is een initiatief waar het gemeentebestuur achter staat. Nu ondernemers op bedrijventerrein Louter Bloemen hebben besloten samen te investeren, komt dit de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het gebied ten goede. Er is geen draagvlak voor een BIZ bij ondernemers op Krabbepolder/Zeehaven, toch heb ik er vertrouwen in dat ondernemers gezamenlijk via het lidmaatschap van de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Dordrecht (SBBD) aandacht blijven houden voor de kwaliteit van het gebied.?