Home
Nieuws
Agenda
Informatie
Organisaties
V-ID Terminal
Personen
Vacatures
Inspiratiedag
WDeals
Mijn WD
Contact

Poll

Heeft u belangstelling voor een WD café?


Ja
Nee
Twijfel
 
 
 

Verkerk Groep partner voor grootse verbouwing aan kleinste stadje van Nederland

 
9 maart 2012
Zwijndrecht, 9 maart 2012 ? Madurodam ondergaat tijdens de wintersluiting een grote metamorfose. De miniatuurstad in Den Haag viert in 2012 haar 60-jarig bestaan en grijpt dat aan om het park te verfraaien. De Verkerk Groep uit Zwijndrecht is net als de renovatie en uitbreiding in 1996 één van de contractpartners.
 
Madurodam is één van de bekendste dagattracties van Nederland en ontvangt ongeveer 600.000 bezoekers per jaar uit binnen- en buitenland.
Deze bezoekers waarderen het unieke creatieve en nostalgische karakter van de miniatuurstad, maar gaven ook aan dat het park beter moet aansluiten bij de huidige tijd door meer actie en informatie te bieden. Op deze behoefte speelt het nieuwe Madurodam in. Zo komen er tientallen doedingen en via moderne communicatiemiddelen worden de boeiende verhalen achter de objecten verteld. Het park gaat behoorlijk op de schop, maar de bekende karakteristieke miniaturen blijven het hart van het nieuwe Madurodam vormen. Ze worden onderverdeeld in drie gebieden: ?Waterrijk?, ?Stedenrijk? en ?Vindingrijk? (architectuur, handel en transport, entertainment en land- en tuinbouw).
 
Jong en oud kunnen straks via tientallen interacties aan de slag waarbij de handen uit de mouwen moeten worden gestoken, bijvoorbeeld door het daadwerkelijk bedienen van het schaalmodel van de Oosterscheldekering, het leegpompen van een polder en het laden en lossen van schepen in de haven van Rotterdam. Via digitale informatieschermen kunnen bezoekers de verhalen achter de objecten multimediaal beleven. Een speeltuin met als thema de Waddenzee en nieuwe horecafaciliteiten maken het nieuwe Madurodam compleet.
 
Verkerk Groep en Madurodam
De Verkerk Groep en Madurodam hebben al een jarenlange relatie die dateert van 1996 toen het gehele park werd gerenoveerd en uitgebreid met de zomer- en winterdijk, een grote vuurtoren, nieuwe maquettes, multifunctionele zalen en een tentoonstellingsgebouw.
Alle jaren zijn door Verkerk onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Op het moment dat de plannen voor de huidige ingrijpende veranderingen rond waren, is Verkerk benaderd om ook deze renovatie voor haar rekening te nemen.
 
De werkzaamheden

De diverse eilanden waaruit het park bestaat worden opnieuw ingericht.
Hierdoor kunnen putten of kelders bij de eilanden hergebruikt worden of vernieuwd. Vanuit de putten en kelders wordt de diverse nieuwe bekabeling aangebracht, inclusief verdeelkasten en/of besturingspanelen ten behoeve van de verlichting en sturing van onder andere de bewegende delen van de diverse maquettes zoals het sluizencomplex of de Maeslantkering. Er wordt met verschillende spanningen gewerkt, 220V en 24V, om alles goed te laten functioneren. De hoofdbesturingskast (met PLC?s) staat in de kelder van de winterdijk, waar ook het rangeercomplex voor de treinen zich bevindt. Naast het verzorgen van het complete tekenwerk is ook de engineering en samenbouw van de besturingspanelen uitgevoerd in onze afdeling Paneelbouw. Verder realiseert Verkerk ook de aarding- en bliksembeveiliging, overspanningsbeveiliging en wordt het glasvezelnetwerk aangebracht voor het interactief maken van de diverse maquettes. Als tijdelijke voorziening is voor een noodstroomaggregaat gezorgd, om tijdens de graafwerkzaamheden verschillende gebouwen onder spanning te houden.


Heropening
In april 2012 gaat Madurodam weer open voor de bezoekers die dan kunnen genieten van een interactieve miniatuurstad die het bezoeken zeker waard is. Madurodam, opgericht ter nagedachtenis aan verzetsheld George Maduro, geeft de opbrengsten via de Stichting Madurodam Steunfonds aan goede doelen voor kinderen.