Home
Nieuws
Agenda
Informatie
Organisaties
V-ID Terminal
Personen
Vacatures
Inspiratiedag
WDeals
Mijn WD
Contact

Poll

Heeft u belangstelling voor een WD café?


Ja
Nee
Twijfel
 
 
 

Werkgevers Drechtsteden wil iedereen aan boord

 
1 november 2018
Cijfers liegen niet, de economie groeit als een tierelier. Is de arbeidsmarkt daarmee ook in balans en doet iedereen mee? Is het ontslagrecht nog van deze tijd? Welke keuzes maken jonge mensen in het huidige surplus van banen. Genoeg vragen en bespiegelingen die de jaarlijks terugkerende Industriedag 2018, gelardeerd met humor en verstilling, tot een zinvolle samenkomst maakte.
De ondernemersvereniging Werkgevers Drechtsteden had het schip de ‘Jules Verne’ afgehuurd voor het dag thema: Ontwikkeling Arbeidsmarkt ‘van nood naar deugd’. Na het welkom van bestuursleden Jacob Klink en Wico van Helden werd dagvoorzitter Erik van Noordenne voorgesteld. Met een herkenbare regionale tongval en gezonde dosis humor leidde hij de aanwezigen door het programma. De woorden ‘met ziel en zakelijkheid’ kwamen daarbij regelmatig terug.
Boekuitreiking NexTecH
Joop Hylkema, voorzitter van NexTecH, overhandigde het eerste exemplaar van een boek in het kader van ‘een leven lang leren voor ingenieurs’ aan burgermeester Wouter Kolff. NexTecH is de dit jaar jubilerende stichting die voortkomt uit het Industriefonds dat 100 jaar geleden werd opgericht door de voormalige HTS in Dordrecht. Hylkema: “We bieden een door SEOR gemaakt rapport in boekvorm aan als cadeau aan de Nederlandse samenleving. Het boek gaat over het stimuleren van kennisontwikkeling, bevorderen van de instroom en het behoud van technisch hoger opgeleiden.” Burgermeester Kolff van Dordrecht, voorzitter van Drechtstedenbestuur was de juiste man op de juiste plaats die het bestuur, dat vooral aandacht heeft voor Economie en Sociaal, het boek onder de aandacht kan brengen.
Humans are best in being Human
De dagvoorzitter kondigde Drs.Yuri van Geest aan als auteur van maar liefst 300.000 verkochte boeken waaronder zijn laatste Exponentiele Organisaties. Een must read voor ceo’s, ondernemers en beleidsmakers die niet alleen de noodzaak voor verandering zien, maar daar ook mee aan de slag willen. Als spreker relativeerde hij die cijfers en zijn boeken in zijn betoog. Van Geest:” De ontwikkelingen in de wereld gaan zo razendsnel, dat ik zelf een deel van de inhoud van mijn boeken na enkele jaren alweer moet bijstellen. En dat doe ik ook, ik dwing mezelf telkens tegen het licht te houden mijn opvattingen telkens ter discussie te stellen. Dat zouden organisaties ook moeten doen. Je moet jezelf ontwrichten, anders doet een ander het. Dus kill your darlings. Het huidige wantrouwen dat blijkt uit ons micromanagement, zal in de kwantum fase plaats maken voor peer to peer controle. We verkeren in een tijd van systeemtransformatie. Bedrijven dienen een ‘purpose’ te hebben.” Daarmee raakte Van Geest een gevoelige snaar. Hij wees er op dat de millennials vandaag de dag niet meer kiezen voor het bedrijf waar ze het meeste geld verdienen, maar voor de plaats waar meaning en purpose een rol spelen. “Robots maken straks robots, maar wij als mensen moeten doen waar wij het beste in zijn, Humans are best in being human. We moeten meer onze rechterhersenhelft gebruiken. Leiderschap wordt purpose driven.” Conclusie van het exposé van Yuri van Geest was dat bedrijven die geen ander doel hebben dan geld verdienen, straks geen toekomst meer hebben.
‘Terug naar de toekomst’ – Bespiegeling Arbeidsrecht Nieuwe tijden vragen ook om nieuwe afspraken over hoe werkgevers en werknemers zich tot elkaar verhouden.
Pieter van den Brink is 25 jaar arbeidsrechtadvocaat en partner bij Ten Holter/Noordam advocaten. De meester in de rechten stelde de vraag: “Hoe normeren we de steeds sneller veranderende maatschappij waar het recht van de sterkste ofwel de markt steeds meer regels overneemt?” Van den Brink: “De ontbinding van een arbeidscontract moet nu, anders dan in het buitenland, aan de overheid worden voorgelegd. Generaal Winkelman die de Nederlandse capitulatie in 1940 tekende is daarvoor verantwoordelijk. Het arbeidsrecht uit zulke vervlogen tijden moet dus dringend herzien worden. Minister Asscher heeft het ontslagrecht zogenaamd versoepeld met flexibelere termijnen. Het werkt niet en het is beter dat dit wordt teruggedraaid. Dagvoorzitter Erik van Noordenne vroeg Van den Brink op plagerige toon nog even hoe je de dure advocaten buiten de deur kunt houden. Daar reageerde de jurist gevat op met: “Koop mijn boek WWZ in de praktijk, daar staat alles in.” Een 964 bladzijde tellend document, goed voor het slapen gaan, maar waardoor je wel heel up-to-date blijft.”
New Deal: Beter, eerder en voortdurend opleiden en inclusie
Maar als de zo noodzakelijk geachte veranderingen in het arbeidscontractrecht worden aangepast als Van den Brink betoogde, is men er dan? De laatste spreker van het ochtendprogramma was Prof. dr. Ton Wilthagen, Hoogleraar Institutionele en Juridische aspecten van de Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, liet zijn licht daarover schijnen. Zijn stelling was dat er dringend een nieuwe aanpak moet komen, een ‘New Deal’. Scholing en ontwikkeling zijn hierbij volgens hem de sleutel. Dat sluit dan weer aan bij het rapport ‘een leven lang leren’ van NexTecH. Wilthagen: “De relatie tussen werkgever en werknemer wordt steeds korter en arbeidsverhoudingen moeten daarom ook worden aangepast. Toch willen ook jongeren van discotheek naar hypotheek. Bedrijven schreeuwen bijna even hard om personeel als vóór de crisis en geven aan dat de economische groei wordt gefrustreerd. Tegelijkertijd zien we dat vele mensen met enige arbeidsbeperking werk opeisen en is het onbenut arbeidspotentieel groot. Er is dus sprake van een enorme mismatch.” Wilthagen komt met dringende aanbevelingen: “Waar in 1654 in de regio een akte van seclusie werd gesloten, is het nu tijd voor een akte van inclusie”.
Reshoring
Peter Hobbelen, directeur van AssemblyPartner sprak over de inclusie waar Wilthagen mee eindigde. Steeds meer bedrijven halen productie terug uit lagelonenlanden of houden hun productie bewust in Nederland. Deze trend heet reshoring. “Wij zetten mensen met een arbeidsbeperking in op licht montagewerk, complex SMD werk tot en met werkvoorbereiding en communicatie. Wij denken niet in functies, maar in taken.” Meer daarover vertelt Peter Hobbelen in het boekje boekje ‘KOM IN ACTIE…’ een uitgave van De Normaalste Zaak en een initiatief van regio coördinator Arie van den Herik, dat aan alle bezoekers werd meegegeven. Daarin staan nog eens vijf voorbeelden van ondernemingen in de Drechtseden, die inclusief werkgeverschap in hun DNA hebben zitten, en daarmee mensen met een arbeidsbeperking een volwaardige plaats geven.

Jaap Bressers - Het beste uit Best
Hoogtepunt van de dag was voor velen de lezing van Jaap Bressers uit Best. Hij leek voorbestemd om een topmanager te worden. Tot hij bij een duikongeluk op zijn 21e zijn nek brak en in een rolstoel belandde. Dit zette zijn leven op zijn kop en maakte dat hij op een heel andere manier ging kijken naar de wereld om zich heen. Inmiddels is hij uitgegroeid tot cabaretier en spreker. Nederlands eerste sit-down comedian. Om dat laatste mag gelachen worden als het aan Jaap ligt. Het was een inspirerende dag die eindigde met een netwerkborrel. Iedereen was weer wat wijzer geworden toen men aan de Uilenkade via de loopplank het schip geïnspireerd en voldaan verliet.