Coffee Based wint Scale Innovation Award 2023

Coffee Based vindt het zonde dat het grootste deel van de 100 miljoen kilo koffiedik, dat overblijft na het drinken van 12 miljard kopjes koffie per jaar in Nederland, momenteel wordt verbrand in afvalovens. De innovatie van het bedrijf uit Gorinchem zorgt ervoor dat koffiedik wordt gebruikt als energiebron of grondstof voor nieuwe producten, zoals plantenpotten en koffiekopjes, wat koffiezetten circulair maakt.

Met deze innovatie versloeg Coffee Based op 13 maart in de Duurzaamheidsfabriek de andere elf indrukwekkende kandidaten voor de SCALE Innovation Award 2023, in de categorieën Verduurzaming & Voortbewegen, Smart Industry en Zorg & Human Capital. Het Laskar Puntlastechniek en Inspectiebureau Klink, die respectievelijk de Publieksprijs en de Waarderingsprijs voor kansrijke startup wonnen. Martin van Gogh, directeur van sponsor HiDelta, overhandigde de award aan de winnaar van de juryprijs. Hiermee wint Coffee Based een plek in de Van Nelle Fabriek tijdens het evenement Zie van de sponsor. Naast de Scale Innovation Award werden er tijdens de feestelijke bijeenkomst nog twee prijzen uitgereikt: de publieksprijs en de waarderingsprijs voor kansrijke startup.

Publieksprijs
Een ervan is de Publieksprijs. Met de Digital Production Control System won Laskar Puntlastechniek gisteren deze award. Dit jaar konden de gasten van het evenement voor het eerst hun winnaar kiezen. Na het tellen van de stemmen kon Wim Goedhart, CEO van het bedrijf uit Hardinxveld-Giessendam, de award ophalen. Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers, overhandigde deze prijs. De innovatie DPCS valt onder de categorie Smart Industry. Het gaat om een digitale innovatie die ervoor zorgt dat er geen fouten meer ontstaan in het lasproces. Het systeem wordt toegevoegd aan een standaardmachine die op basis van data die 100% effectiviteit realiseert tijdens het lassen. Dit voorkomt hoge kosten waar de lasindustrie op het moment mee te maken heeft.

Waarderingsprijs voor kansrijke startup
Ingenieursbureau Klink won de Waarderingsprijs voor kansrijke startup. Franchiseondernemer Mellanie Dellaert overhandigde de prijs, een voucher voor twee coachinggesprekken, aan Marijn Klink. Met hun innovatie neemt Klink het risico weg door een inspectiedrone ondergrondse tankinspecties te laten verrichten, in plaats van een persoon. Deze innovatie valt onder de categorie Smart Industry.

Amega Super Stage
De Dordtse student Niels van Leeuwen won de Amega Super Stage. De prijs houdt in dat hij zelf zijn ideale stage mag gaan vomrgeven. Niels ontving de bijbehorende oorkonde uit handen van Suzanne Kuiper, HR directeur bij Amega Groep.

Bekijk hier alle foto’s

13-3-2023, Dordrecht, uitreiking scale innovation awards drechtsteden in de duurzaamheidsfabriek
Foto: Rob Kamminga