Waterstof tanken bij Tankstation Laan der Verenigde Naties vanaf 2022

Tankstation Laan der Verenigde Naties (TLVN) te Dordrecht en Hystream BV hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarbij is vastgelegd dat beide partijen gezamenlijk zorgen voor de vergunning en bouw van het eerste binnenstedelijk waterstof tankstation in de Drechtsteden.

Het waterstof tankstation zal worden gebouwd bij het bestaande BP tankstation op de Laan der Verenigde Naties.

TLVN is de opdrachtgever voor de voorbereiding en bouw van het tankstation dat geschikt wordt gemaakt voor tanken van waterstof voor zowel bussen, vrachtauto’s en personenauto’s. 

Hystream zal als hoofdaannemer de planning, voorbereiding en bouw van het tankstation en de bijbehorende faciliteiten uitvoeren. Na oplevering zal Hystream ook de exploitatie van het tankstation uitvoeren.

Het waterstof tankstation zal in de toekomst bijdragen tot de verdere vergroening van de mobiliteit in Dordrecht en omgeving. Met dit waterstof tankstation wordt weer een belangrijke stap gezet in de richting van een groene en duurzame samenleving.

Innovatietafel waterstof Werkgevers Drechtsteden

Jacob Klink, voorzitter Werkgevers Drechtsteden: “Dit waterstoftankstation is een fantastisch resultaat van de innovatietafel, waar ondernemers en overheden samen optrekken om kip-ei situaties te doorbreken. Initiatieven kunnen niet zonder elkaar: om regionaal auto’s, busjes, vrachtwagens te laten rijden op waterstof zijn er vulpunten op meerdere locaties nodig. Het aanbod creëert de vraag.”

Tankstation onderdeel van Koninklijke Van Twist

Tankstation Laan der Verenigde Naties is onderdeel van Koninklijke Van Twist (KVT), gevestigd op Keerweer 62 te Dordrecht. 

Volgens Marijn van Twist is “deze stap een belangrijk onderdeel van de door KVT ingeslagen weg om waar mogelijk onze maatschappij te ondersteunen in de energietransitie”. KVT is een innovatieve totaalspecialist op het gebied van energiesystemen en heeft voor diverse toepassingen een waterstofmotor ontwikkeld.

Hystream BV is sinds April 2020 actief in het ontwikkelen en toepassen van modulaire schaalbare waterstof installaties voor mobiliteit, productie van groene waterstof en emissie loze stroomvoorziening voor bouw, industrie en evenementen. 

Joep Coenen, Technisch Directeur van Hystream is enthousiast. “Deze samenwerking is een goed voorbeeld van gezamenlijke drive om de energietransitie zo snel mogelijk te realiseren met een pasklare, modulaire en schaalbare aanpak.”.