Renovaties Heinenoordtunnel en beweegbare deel Haringvlietbrug A29: impact op de Drechtsteden


Inleiding
Graag informeer ik u, ondernemersvereniging in de Drechtsteden, vanuit Samen Bereikbaar, onderdeel van Zuid-Holland Bereikbaar over de renovatie van de Heinenoordtunnel in 2023 en 2024 en de renovatie van het bewegende deel van de Haringvlietburg in 2023. Beide liggen in de snelweg A29.

Houd rekening met afsluitingen en extra reistijd

Rijkswaterstaat sluit de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel voor de renovaties af voor het wegverkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd, boven op de normale reistijd, die in de spitsen op kan lopen tot meer dan een uur. Op de omleidingsroutes verwacht Rijkswaterstaat ook extra reistijd vanwege het extra verkeer dat moet omrijden, dit is voor de Drechtsteden met name de A16. Zie hier naast het beeld voor de verwachte impact in de avondspits tijdens de renovatie van de Haringvlietburg (in de toolkit zijn alle hinderkaarten te downloaden inclusief hinderkaarten van de Heinenoordtunnel).

Afsluitingen Haringvlietbrug 2023
• Van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 28 juli 23.00 uur, met een mogelijke uitloop tot en met 4 augustus 2023.
• In het najaar van 2023 wordt de brug ca. tien nachten afgesloten om alles te testen.

! Kijk voor de actuele planning op rijkswaterstaat.nl/renovatieharingvlietbrug.

Afsluitingen Heinenoordtunnel 2023 en 2024
• Van vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur in beide rijrichtingen
• Van maandag 7 augustus 01.00 uur tot en met vrijdag 1 september 2023 05.00 uur in beide rijrichtingen. Voorafgaand is de tunnel van zaterdag 5 augustus 01.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur afgesloten in de rijrichting Bergen op Zoom.
• In 2023 en 2024 is de tunnel ook een groot aantal weekenden en nachten, meestal in 1 rijrichting, afgesloten.
• In de zomer van 2024 is de Heinenoordtunnel nog eens twee weken dicht, van vrijdag 26 juli tot en met maandag 12 augustus.
• N59: van maandag 7 augustus t/m maandag 28 augustus is ook de N59 tussen knooppunt Hellegatsplein en aansluiting Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten.

! Kijk voor de actuele planning op rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel.

Afsluitingen recreatievaart Haringvlietbrug hoger dan 13 meter
Sinds 1 januari wordt de Haringvlietbrug niet meer bediend. Hierdoor is er geen passagemogelijkheid voor schepen hoger dan 13 meter. Dit duur tot de renovatie van de brug in het najaar is afgerond. Schepen hoger dan 13 meter moeten omvaren. Schepen lager dan 13 meter kunnen onder het vaste deel van de brug varen.

Scheepvaartverkeer kan omvaren via de Noordzee of via het Spui, de Oude Maas en de Dordtsche Kil en moet rekening houden met veel langere vaartijden.

Maatregelen om hinder te kunnen beperken Rijkswaterstaat treft maatregelen om de hinder vanwege de renovaties van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug zoveel mogelijk te kunnen beperken. Bijvoorbeeld maatregelen die de capaciteit en doorstroming op omleidingsroutes verbeteren. Ook zorgt Rijkswaterstaat voor gratis fietsponten en blijft het openbaar vervoer in stand. Bij de afsluitingen van de Heinenoordtunnel in beide rijrichtingen in mei en augustus rijden er pendelbussen met een rechtstreekse verbinding tussen busstation Heinenoord en stations Rotterdam Zuidplein, Lombardijen en Barendrecht. Meer informatie over dienstregelingen van de bussen staat op de website van Connexxion. Meer informatie over de overige de maatregelen stat op de website van Rijkswaterstaat.

Tips om hinder te beperken en files te vermijden Om tijdens de renovaties de hinder zoveel mogelijk te beperken en files te vermijden, kunt u zelf ook iets doen. Bijvoorbeeld met onderstaande tips.

  1. Vraag advies aan een van de logistieke en/of mobiliteitsexperts van Samen Bereikbaar. Dit advies is kosteloos. Vraag een gesprek aan door een mail te sturen aan info@samenbereikbaar.nl en we nemen contact met u op.
  2. Rijkswaterstaat heeft een handige toolkit online gezet, met relevante informatie en downloads, klik hier voor de toolkit. U vindt hier kaarten van de omleidingsroutes, hinderkaarten, werkkalender met afsluitingen, posters en downloadbare teksten om bijvoorbeeld medewerkers te informeren.
  3. Bereid u goed voor zodat u weet wanneer er afsluitingen gepland staan en wat dat voor u betekent. Informeer medewerkers, leveranciers en voor u relevante partijen over de renovaties, de omleidingen en extra reistijden.
  4. Laat zoveel mogelijk medewerkers thuiswerken als ze niet per se op kantoor hoeven zijn. Organiseer afspraken digitaal en moeten uw medewerkers toch naar kantoor, laat ze als het kan buiten de spitsen reizen.
  5. Wanneer uw medewerkers wel op pad moeten, plan de reis dan goed, denk na over mogelijkheden om de reis met de (elektrische) fiets of openbaar vervoer af te leggen. Of laat medewerkers carpoolen.
  6. Houd bij het plannen van afspraken zoveel mogelijk rekening met de afsluitingen. Plan de afspraak op een andere dag, andere locatie of op een tijdstip zodat er buiten de spitsen gereisd kan worden.
  7. Onderzoek of medewerkers (een deel van) hun vakantie of een aantal vrije dagen kunnen plannen als er afsluitingen gepland staan. De langere afsluitingen staan deels gepland voor, in en na de zomervakantie. Speel hierop in.

  8. Controleer voor vertrek de actuele verkeerssituatie. Dit kan met bestaande navigatie-apps, de website Rijkswaterstaat verkeersinformatie of de website van A naar Beter.
  9. Blijf op de hoogte van de werkzaamheden en maatregelen via de websites van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietburg. Abonneer u op de digitale nieuwsbrief of volg de renovaties via Facebook of Twitter: @RWS_WNZ.